Επιδημική συρροή κρουσμάτων σαλμονέλλωσης αγνώστου τροφιμογενούς αιτιολόγησης

Μια ακόμη επιδημική συρροή κρουσμάτων σαλμονέλλωσης έχει αναφερθεί από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η -μέχρι στιγμής- αδυναμία εντοπισμού της πηγής και η συσχέτιση με το συγκεκριμένο τρόφιμο το οποίο δρα ως αγωγός μετάδοσης της σαλμονέλλας. Συγκεκριμένα, η επιδημία από τον ορότυπο Oranienburg (Salmonella Oranienburg) έχει ήδη οδηγήσει σε 279 κρούσματα και 26 νοσηλείες σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η διερεύνηση μιας οποιασδήποτε επιδημικής συρροής κρουσμάτων ενός τροφιμογενούς νοσήματος περιλαμβάνει συνεντεύξεις των ασθενών και την προσπάθεια εύρεσης οποιονδήποτε κοινών μεταξύ τους σημείων. Για παράδειγμα, κατανάλωσαν όλοι το ίδιο τρόφιμο; Μήπως τα τρόφιμα τα οποία κατανάλωσαν λήφθηκαν από τον ίδιο προμηθευτή; Οποιαδήποτε κοινά σημεία μπορεί να ανιχνευτούν και μπορούν τελικά να βοηθήσουν στην εύρεση της πηγής της επιδημίας και με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πιο συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το τι πρέπει να αποφευχθεί.

Μια ενημέρωση της 24ης Σεπτεμβρίου από τα CDC ανέφερε ότι το επιδημικό στέλεχος Salmonella Oranienburg ανιχνεύθηκε σε κάποιο πλαστικό περιέκτη (κύπελλο) το οποίο χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση καρυκευμάτων. Το κύπελο είχε μέσα κόλιανδρο και λάιμ κατά τη στιγμή της δοκιμής-εξέτασης, ενώ αρχικά είχε επίσης κρεμμύδια. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι των CDC δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν ποιο από τα καρυκεύματα μπορεί να ενοχοποιείται.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν όταν υπάρχει γνωστή συρροή κρουσμάτων σαλμονέλλωσης, ενώ η πηγή της παραμένει άγνωστη; Το να μην τρώτε τίποτε δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή και φυσικά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού, βεβαιωθείτε ότι γενικά χρησιμοποιείτε καλές και ορθές πρακτικές υγιεινής που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων. Έτσι, εάν δεν θέλετε αυτό που προετοιμάζετε στην κουζίνα σας να καταλήξει να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε εσάς και τους δικούς σας ανθρώπους, προσπαθήστε να κάνετε τα ακόλουθα:

1.Καθαρίστε καλά όλα όσα χρησιμοποιείτε για την αποθήκευση, την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφίμων. Αυτό σημαίνει τα χέρια, τα σκεύη, τα δοχεία και τις επιφάνειες χειρισμού των τροφίμων.

2.Ξεπλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προτού να τα καταναλώσετε. Χρησιμοποιείστε καθαρό τρεχούμενο νερό του δικτύου ύδρευσης και όχι αμφιβόλου ποιότητας νερό ή νερό με άσχημη οσμή ή όψη (π.χ. νερό με υπολείμματα χώματος/λάσπης).

3.Διαχωρίστε αποτελεσματικά το ωμό κρέας, το νωπό κρέας πουλερικών ή τα θαλασσινά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να υποστούν κάποια ισχυρή θερμική επεξεργασία προκειμένου να καταναλωθούν.

4.Όταν μαγειρεύετε, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία μαγειρέματος φτάνει σε υψηλές τιμές, τέτοιες ώστε να θανατώνουν βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

5.Τοποθετείστε γρήγορα και διατηρείστε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα στο ψυγείο όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην αφήνετε τέτοια τρόφιμα εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες.

6.Προσοχή σε τρόφιμο που μυρίζει ή φαίνεται περίεργο μακροσκοπικά. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τρόφιμα τα οποία φαίνονται καλά από οργανοληπτικής πλευράς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν επιμολυνθεί με παθογόνα βακτήρια.

7.Να φροντίζετε να ενημερώνεστε σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και σε τυχόν μαζικές ανακλήσεις προϊόντων που ανακοινώνονται από τον ΕΦΕΤ.

Μια λοίμωξη από σαλμονέλλα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα διάρροιας, πυρετού και κραμπών στο στομάχι τα οποία μπορεί να διαρκέσουν στις περισσότερες περιπτώσεις 24 – 48 ώρες, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από 4 έως 7 ημέρες. Μην ξεχνάμε επίσης ότι άνθρωποι με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρές διαταραχές της υγείας τους, με περισσότερο έντονα και σοβαρά συμπτώματα και περισσότερο απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες.

https://www.cdc.gov/salmonella/oranienburg-09-21/index.html

Leave a Reply