Η κρίση του ποταμού Κολοράντο. Ένα ζωτικής σημασίας έργο αντιμέτωπο με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Ποταμός Κολοράντο, νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ: Ρέει για τουλάχιστον 8 χιλιετίες, αποτελεί κομβικό σημείο για πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις όχθες του, ενώ τα τεράστια φράγματα που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του – ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, τον καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα ελεγχόμενα ποτάμια στον κόσμο. Αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας έργο ύδρευσης μήκους περίπου 2,330 χιλιομέτρων που τροφοδοτεί με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε 7 διαφορετικές Πολιτείες και το Μεξικό, και σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Πηγάζει από τα Βραχώδη όρη του Κολοράντο, διανύει το Γκραν Κάνυον διαμέσου της συνοριακής γραμμής Νεβάδα/Αριζόνα, και κατόπιν κατευθύνεται νότια προς το Μεξικό προτού καταλήξει στον κόλπο της Καλιφόρνιας.

Σήμερα, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, αυτό το ζωτικής σημασίας έργο «καταπνίγεται» από την ξηρασία. Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος σημειώθηκε η χαμηλότερη στα χρονικά στάθμη στη λίμνη Μίντ, τη μεγαλύτερη δεξαμενή νερού στις ΗΠΑ, σε επίπεδα κάτω από το 35% της χωρητικότητάς της. Λιγότερο νερό, σημαίνει και λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά φράγματα με δισεκατομμύρια κιλοβατώρες να χάνονται εξαιτίας της λειψυδρίας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω μείωση της στάθμης του νερού, καθώς η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει παρατεταμένους καύσωνες και ξηρασία. Από την άλλη, οι αρχές είναι ήδη σε διαβουλεύσεις για να λάβουν έκτακτα μέτρα περιορισμών της κατανάλωσης νερού σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, μέχρι και στον τομέα της γεωργίας, γεγονός που θα επιφέρει ανακατατάξεις στις συμβάσεις χορήγησης νερού ανά πολιτεία, με αποτέλεσμα τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Με τους κατοίκους, τους επιστήμονες και τις Αρχές να έχουν ήδη τεθεί σε συναγερμό, το σίγουρο είναι ότι όλοι πλέον συμφωνούν πως η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κοινή απειλή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον άνθρωπο… και την κλιματική αλλαγή που εκείνος επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγές:

https://www.cnn.com/interactive/2021/08/us/colorado-river-water-shortage/

← Previous